torek, 21. oktober 2014

TUTORIAL št. 1 - SERVIETNA TEHNIKA NA VOŠČILNICAH


Ne-Ja je izrazila željo, da enkrat opišem postopek servietne tehnike -likanje servietka. Zakaj pa ne...tutoriali so vedno dobrodošli (vsaj zame), zato sem se odločila, da bom malo popestrila svoj blog z njimi. Prvi je ta. Škodit itak ne more nič, mogoče pa katero papirčkarico navdušim še nad kakšno drugo tehniko ustvarjanja.

Pri tej tehniki potrebujemo:

- lepilo HOT GLOSS (jaz ga imam od Rayherja)..na sliki je likalnik.



- servietki,
- likalnik,
- pek papir

Motiv servietka zrežemo in ga razplastimo (ponavadi je v treh plasteh). Uporabljamo seveda original. Nato natanko z čopičem  namažemo na malo debelejši papir (kot je osnova za voščilnico) lepilo in takoj položimo motiv servietka nanj. Nič ne tapkamo s prsti, zato je treba res paziti, da ni gubic in da je motiv gladko položen na podlago (pri velikih motivih je potrebno da smo ZELO previdni).


Naslednji korak je, da pokrijemo  nalepljen motiv z peki papirjem  in rahlo prelikavamo  z likalnikom,  par potegov gor in dol, sicer pa boste kmalu opazili, kako se je servietek prijel papirja. POZOR: IZKLJUČI PARO.  

Ponavadi se malo zvije, zato je dobro, da to delamo na drugem papirju, katerega potem prilepimo na osnovo voščilnice. Pa še nekaj je pri tem dobrega...motive si lahko vnaprej pripravimo... in ni potrebno za vsakega posebej segrevati peglezna (če imate kakšnega starega, je za to tehniko čist pravi) 




To je vsa kunšt. Nič težkega. Upam, da je malo bolj jasno vsaj tistim, ki so se prvič srečali s to tehniko. Če pa koga še kaj zanima...nič bat...ustreli in vprašaj...ne grizem...vsaj zaenkrat ne.

 Ja vem, likala sem svečke, na končni voščilnici so pa okrasne bunkice. Ta je bila narejena 2 dni prej  v tej tehniki in je še nisem objavila. 



Na tej sem uporabila:
- servietke
- kovinsko šablono nazobčan krog,
- plastično šablono "Najlepši par" sneg,
- štampiljka "Najlepši par" -srečno novo leto
- štampiljka "Najlepši par" borova vejica,
- cefralnik papirja,
- bela pigment ink blazina.

Voščilnica gre na ogled k Tini v njeno galerijo. 

Uh, tako dolga pa menda še nisem bila. Hvala vsem, ki me boste brali in napisali kaj....vse je več kot dobrodošlo. 

Naslednji tutorial št. 2  je že v glavi ...nekaj mokrega bo....čao



7 komentarjev:

  1. Hvala da si uslišala mojo željo - kriva sem za tvoj prvi tutorial :)! Mogoče se pa celo kdaj lotim - za 1x sem še laik v kasični servietni tehniki, tkao da bo tale morala kar malo odležati.

    OdgovoriIzbriši
  2. U, lepo voščilnico si nalikala .:-) Jaz pri tej tehniki namesto lepila uporabim kar prozorno kuhinjsko folijo. Prednost je v tem, da lahko poravnaš gubice, slabost pa, da mora biti likalnik res vroč. :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan tut. Ja isto upotrebljavam prozirnu foliju ko i Sonja,kod te tehnike, mada već dugo nisam ništa takvoga napravila.Lijepu čestitku si napravila.
    Lp, MArtina

    OdgovoriIzbriši
  4. Mojca, super nazoren tutorial si nam pripravila. Zelo mi je všeč, kako se vedno poigravaš z različnimi tehnikami...in narediš tako lepe stvari!

    OdgovoriIzbriši

KVAČKANA ČIPKA

 V  Craft-alnici   (*356 izziv), bi rade videle blago, čipko ali filc na voščilnici.....Kvačka je itak že v roki  prilepljena čez cel dan, t...