Skupno število ogledov strani

torek, 14. januar 2014

SLADKA KALORIČNA BOMBA

Projekt , ki je nastal ta teden. Tašča je imela v nedeljo 80 let in se šika, da snaha vrže kakšen protvanj v pečico. Teh protvanjev ni bilo tako malo. Rezultat vsega pa je tole + dodala sem še recepte, če ima katera željo, da to proba in košarice, ki sem jih napolnila z "ostanki" peciva in so jih vsi odnesli domov.

LINŠKA OČESA s takimi in drugačnimi modeli:

- 50 dag moke + 1 pecilni
- 36 dag masla
- 20 dag sladkorja v prahu + 1 vanilij
- malo cimeta
- 7 žlic mleka

Vse skupaj ugneti v testo in ta naj počiva 1 uro na hladnem. Potem pa razvaljaš in oblikuješ z modeli. Pečeš na 180 stopinjah - 10 minut - lahko manj, več - ko rahlo piškoti porjavijo so pečeni. Namažeš z marmelado in stisneš po dva skupaj. Posipaš še s sladkorjem v prahu.


PARIŠKE ROŽE (v levem kotu):

TESTO:
- 25 dag moke + 1/4 pecilnega
- 5 dag sladkorja + 1 vanilij
- 15 dag masla
- 2 rumenjaka
- 2 žlici mleka

NADEV :
- 2 beljaka + 10 dag sladkorja + 12 dag mletih orehov zmešaš

Vse sestavine za testo zamesimo in ga razvaljamo v pravokotno obliko. Namažemo z nadevom in zvijemo kot rolado. Narežemo na 1 cm debele rezine, ki jih pečemo 10-12 minut na 200 stopinj. Ohlajene posipamo s sladkorjem v prahu.

 

 
 
MARMELADNI ŽEPKI       

-         50 dag margarine
-          50 dag moke
-          50 dag skute
-          2 ščepca soli

+ marmelada za nadev

Testo ugneti, razvaljaj in izreži kroge. Na vsak krogec daš malo marmelade, zapogneš na polovico, pritisneš še z vilicami in pečeš 200 stopinj – 10 minut. Pečene posipaš v sladkorni moki.


 
BAJADERA (čokolade mi še pri teh letih ne uspe tako lepo narezati, kot bi si želela):


-         35 dag mletih Albert keksov

-         10 dag kokosa

-         Malo rozin namočeno v rumu

-         15 dag sladkorja

-         15 dag margarine

-         1 dcl mlačne vode
V posodi zavreš maslo + sladkor + vodo. Primešaš mlete kekse, kosos, rozine ter rum. Vse dobro zmešaš. Maso porazdeliš po pekaču in jo fino stisneš ob posodo.

Poliješ s čokoladnim prelivom (10 dag margarine + 10 dag jedilne čokolade + žlica vode ali mleka).
Čez noč daš v hladilnik. Narežeš na kocke.

 

ČAJNO BRIZGANO PECIVO:

-         10 rumenjakov
-          35 dag sladkorja + 1 vanilij
-          40 dag moke + 1 pecilni
Rumenjake + polovico sladkorja + vanili penasto zmešamo, da masa naraste,

Beljake stepemo do polovice in postopoma dodajamo drugo polovico sladkorja.

Rumenjake in beljake z leseno žlico zmešamo skupaj, dodamo še moko s pecilnim, ki jo narahlo umešamo v maso.
Na peki papir z žličko nanašamo enake žličnike in jih pečemo 7-8 minut na 200 stopinj, da rahlo zarumenijo.
Ohlajene piškote premažemo z marmelado in jih lepimo po dva skupaj ter do polovice pomakamo v čokoladni preliv in v kokosovo moko.
 

 
POLMESCI Z GLAZURO

-         12 dag margarine

-         3 rumenjaki

-         12 dag sladkorja + 1 vanilij

-         10 dag moke + 1 /2 pecilnega

-         3 dag čokolade v prahu
Umešaš margarino, rumenjake in sladkor s pecilnim, nato pa dodaš moko, čokolado in na koncu  z leseno žlico še sneg. Če je masa pretrda lahko dodaš še malo mleka.

Pečeš 25-30 minut na 180 stopinj. Ko je pečeno še vroče preliješ z glazuro:

-15 dag sladkorne moke + 3 žlice ruma + 3 žlice vode= vse skupaj zmešaš.
Ko je masa ohlajena s kozarci oblikuješ polmesce.
 
                                                                        ŠAMROLE:

TESTO:

-         50 dag moke
-          1 vanilij
-          2 dcl mleka
-          1 maslo (250 g)
-          1/2 zavojčka kvasa, ki ga raztopiš v mleku
 
Hitro ugneti testo in ga daj počivat za 1 uro. (ne v hladilnik)
Testo narežeš na trakove, ki jih oviješ okoli modela in pečeš 15 minut 2oo stopinj.

KREMA:

-         ½ l mleka zakuhaš : 3 jajca + 6 žlic sladkorja + 1 vanilij + 6 žlic ostre moke

V ohlajeno maso vmešaš še 25 dag masla + 20 dag sladkorja + 2 vanilija
S kremo napolneš modele in posipaš sladkor v prahu.
 

 
 
KOKOSOVE KOCKE:
 

-         4 jajca

-         25 dag sladkorja

-         1 kozarec vode

-         ¾ kozarca olja
 
-          25 dag moke + 1 pecilni

Zmešaš sestavine, pečeš na 180 stopinj 25 minut. Narežeš na kocke in vsako povaljaš v kokosovi moki. 

 

RUMOVE KROGLICE  v kokosu ali sladkorju:
 

-         ½  zavitka mletih Albert keksov

-         10 dag čokolade v prahu

-         15 dag sladkorja v prahu

-         250 g margarine

-         6-8 žlic ruma
Vse skupaj zmešaš in oblikuješ kroglice, ki jih povaljaš v sladkorju ali pa v kokosovi moki.

 
 
JAGODE ampak užitne in ne dekorativne:

-         40 dag mletih orehov

-         ½  zavitka mletih Albert keksov

-         1 margarina

-         10 dag sladkorja v prahu

-         3 žlice ruma
Oblikuješ jagode  jih povaljaš v jagodovem ekstraktu in sladkorju. Dodaš še pušpanovo vejico.



Vse to lepo zapakirano v košarice iz scrapbooka:








+ + + + + + + +  nekaj dekagramov na mojem telesu . Požrešnost pri takih stvareh je moja šibka točka. 
Pa lep dan še naprej in hvala za vaš obisk in komentar.


9 komentarjev:

  1. ooooooooooooo, kakšne lušte si mi naredila. ob pogledu na tvoje dobrote, me je kar stisnilo u trebuhu, pa kako lepo si potem vse to pripravila za domov! vsaka čast. upam, da se tašča zaveda svoje snahe!
    lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja no ni kaj reči, pridno si nabirala točke pri tašči :). Hvala za recepte - bodo na lagerju in 1x ob priliki tudi probam. Košarice so pa itaq zakon.

    pa-pa
    Jerneja

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Mojca, vedno se razvedselim novih receptov. Pridno si vse skupaj pripravila in sem prepričana, da bodo te tvoje čudovite košarice še dolgo krasile domove ;)
    LP, Vilinke

    OdgovoriIzbriši
  4. Madonca, punca! Tole pa zgleda tako dobro, da se mi kar sline cedijo. Dodatne točke pri tašči pa so vedno dobrodošle :-) Hvala za recepte. Nikdar jih ni preveč :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Vau, tole je pa bilo sladkih dobrot :-))
    Zelo si bila pridna in izdelala krasne košarice!

    OdgovoriIzbriši
  6. Njami,njami, njmai...prav slastno izgleda, v košaricah je pa TOP :-)

    OdgovoriIzbriši
  7. Čisto sem navdušena
    in lačna
    super kulinaričen post za sladkosnedke
    hvala za recepte
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši