LINŠKA OČESA s takimi in drugačnimi modeli:
- 50 dag moke + 1 pecilni
- 36 dag masla
- 20 dag sladkorja v prahu + 1 vanilij
- malo cimeta
- 7 žlic mleka
Vse skupaj ugneti v testo in ta naj počiva 1 uro na hladnem. Potem pa razvaljaš in oblikuješ z modeli. Pečeš na 180 stopinjah - 10 minut - lahko manj, več - ko rahlo piškoti porjavijo so pečeni. Namažeš z marmelado in stisneš po dva skupaj. Posipaš še s sladkorjem v prahu.
PARIŠKE ROŽE (v levem kotu):
TESTO:
- 25 dag moke + 1/4 pecilnega
- 5 dag sladkorja + 1 vanilij
- 15 dag masla
- 2 rumenjaka
- 2 žlici mleka
NADEV :
- 2 beljaka + 10 dag sladkorja + 12 dag mletih orehov zmešaš
Vse sestavine za testo zamesimo in ga razvaljamo v pravokotno obliko. Namažemo z nadevom in zvijemo kot rolado. Narežemo na 1 cm debele rezine, ki jih pečemo 10-12 minut na 200 stopinj. Ohlajene posipamo s sladkorjem v prahu.
MARMELADNI ŽEPKI
-
50
dag margarine
- 50 dag moke
- 50 dag skute
- 2 ščepca soli
- 50 dag moke
- 50 dag skute
- 2 ščepca soli
+ marmelada za nadev
Testo
ugneti, razvaljaj in izreži kroge. Na vsak krogec daš malo marmelade, zapogneš
na polovico, pritisneš še z vilicami in pečeš 200 stopinj – 10 minut. Pečene
posipaš v sladkorni moki.
BAJADERA (čokolade mi še pri teh letih ne uspe tako lepo narezati, kot bi si želela):
-
35
dag mletih Albert keksov
-
10
dag kokosa
-
Malo
rozin namočeno v rumu
-
15
dag sladkorja
-
15
dag margarine
-
1
dcl mlačne vode
V posodi
zavreš maslo + sladkor + vodo. Primešaš mlete kekse, kosos, rozine ter rum. Vse
dobro zmešaš. Maso porazdeliš po pekaču in jo fino stisneš ob posodo.
Poliješ s
čokoladnim prelivom (10 dag margarine + 10 dag jedilne čokolade + žlica vode
ali mleka).
Čez noč daš v hladilnik. Narežeš na kocke.
ČAJNO BRIZGANO PECIVO:
-
10
rumenjakov
- 35 dag sladkorja + 1 vanilij
- 40 dag moke + 1 pecilni
Rumenjake + polovico sladkorja + vanili penasto zmešamo, da masa naraste,
- 35 dag sladkorja + 1 vanilij
- 40 dag moke + 1 pecilni
Rumenjake + polovico sladkorja + vanili penasto zmešamo, da masa naraste,
Beljake
stepemo do polovice in postopoma dodajamo drugo polovico sladkorja.
Rumenjake in
beljake z leseno žlico zmešamo skupaj, dodamo še moko s pecilnim, ki jo narahlo
umešamo v maso.
Na peki papir z žličko nanašamo enake žličnike in jih pečemo 7-8 minut na 200 stopinj, da rahlo zarumenijo.
Ohlajene piškote premažemo z marmelado in jih lepimo po dva skupaj ter do polovice pomakamo v čokoladni preliv in v kokosovo moko.
POLMESCI Z GLAZURO
-
12
dag margarine
-
3
rumenjaki
-
12
dag sladkorja + 1 vanilij
-
10
dag moke + 1 /2 pecilnega
-
3
dag čokolade v prahu
Umešaš
margarino, rumenjake in sladkor s pecilnim, nato pa dodaš moko, čokolado in na
koncu z leseno žlico še sneg. Če je masa pretrda lahko dodaš še malo mleka.
Pečeš 25-30
minut na 180 stopinj. Ko je pečeno še vroče preliješ z glazuro:
-15 dag
sladkorne moke + 3 žlice ruma + 3 žlice vode= vse skupaj zmešaš.
Ko je masa
ohlajena s kozarci oblikuješ polmesce.
ŠAMROLE:
V ohlajeno maso vmešaš še 25 dag masla + 20 dag sladkorja + 2 vanilija
TESTO:
-
50
dag moke
- 1 vanilij
- 2 dcl mleka
- 1 maslo (250 g)
- 1/2 zavojčka kvasa, ki ga raztopiš v mleku
Hitro ugneti
testo in ga daj počivat za 1 uro. (ne v hladilnik)
- 1 vanilij
Testo
narežeš na trakove, ki jih oviješ okoli modela in pečeš 15 minut 2oo stopinj.
KREMA:
-
½
l mleka zakuhaš : 3 jajca + 6 žlic sladkorja + 1 vanilij + 6 žlic ostre moke
V ohlajeno maso vmešaš še 25 dag masla + 20 dag sladkorja + 2 vanilija
S kremo
napolneš modele in posipaš sladkor v prahu.
KOKOSOVE KOCKE:
-
4
jajca
-
25
dag sladkorja
-
1
kozarec vode
-
¾
kozarca olja
- 25 dag moke + 1 pecilni
Zmešaš sestavine, pečeš na 180 stopinj 25 minut. Narežeš na kocke in vsako povaljaš v kokosovi moki.
RUMOVE KROGLICE v kokosu ali sladkorju:
-
½
zavitka mletih Albert keksov
-
10
dag čokolade v prahu
-
15
dag sladkorja v prahu
-
250
g margarine
-
6-8
žlic ruma
Vse skupaj
zmešaš in oblikuješ kroglice, ki jih povaljaš v sladkorju ali pa v kokosovi
moki.
JAGODE ampak užitne in ne dekorativne:
-
40
dag mletih orehov
-
½ zavitka mletih Albert keksov
-
1
margarina
-
10
dag sladkorja v prahu
-
3
žlice ruma
Oblikuješ jagode jih povaljaš v jagodovem ekstraktu in sladkorju. Dodaš še pušpanovo vejico.
Vse to lepo zapakirano v košarice iz scrapbooka:
+ + + + + + + + nekaj dekagramov na mojem telesu . Požrešnost pri takih stvareh je moja šibka točka.
Pa lep dan še naprej in hvala za vaš obisk in komentar.
ooooooooooooo, kakšne lušte si mi naredila. ob pogledu na tvoje dobrote, me je kar stisnilo u trebuhu, pa kako lepo si potem vse to pripravila za domov! vsaka čast. upam, da se tašča zaveda svoje snahe!
OdgovoriIzbrišilp
O, seveda se. Imamo obe srečo .
IzbrišiJa no ni kaj reči, pridno si nabirala točke pri tašči :). Hvala za recepte - bodo na lagerju in 1x ob priliki tudi probam. Košarice so pa itaq zakon.
OdgovoriIzbrišipa-pa
Jerneja
Hvala Mojca, vedno se razvedselim novih receptov. Pridno si vse skupaj pripravila in sem prepričana, da bodo te tvoje čudovite košarice še dolgo krasile domove ;)
OdgovoriIzbrišiLP, Vilinke
Madonca, punca! Tole pa zgleda tako dobro, da se mi kar sline cedijo. Dodatne točke pri tašči pa so vedno dobrodošle :-) Hvala za recepte. Nikdar jih ni preveč :-)
OdgovoriIzbrišiVau, tole je pa bilo sladkih dobrot :-))
OdgovoriIzbrišiZelo si bila pridna in izdelala krasne košarice!
Njami,njami, njmai...prav slastno izgleda, v košaricah je pa TOP :-)
OdgovoriIzbrišiČisto sem navdušena
OdgovoriIzbrišiin lačna
super kulinaričen post za sladkosnedke
hvala za recepte
lp Tamara
Mjami! Izgleda zelo slastno!
OdgovoriIzbriši