VIŠNJEV LIKER (3l kozarci....trgovina Teddy)
1,5 kg višenj
(razkoščičimo)
1kg sladkorja
1 cimetova
palčka
5 klinčkov
1
l žganja
Nalomimo cimetovo
palčko. Višnje preberemo, temeljito operemo in odcedimo. Pripravimo si večjo steklenico ali kozarec s širokim vratom, v katero po
plasteh zlagamo višnje in sladkor. Med posamezne plasti razporedimo še
nalomljeno cimetovo palčko in klinčke. Začnemo s plastjo višenj, ki jih
prekrijemo s plastjo sladkorja in postopek ponavljamo tako dolgo, dokler ne
napolnimo cele steklenice.
Na koncu vse skupaj
zalijemo z žganjem. Steklenico tesno zapremo in postavimo za približno mesec
dni na sončno mesto.
Po enem mesecu z
višnjevim likerjem napolnimo manjše steklenice, katere do uporabe shranimo v
temnem in hladnem prostoru.
Višnjev sirup
količina: 3-4 litre
3 kg višenj
2 litra vode
vrečka limonine kisline
3 kg sladkorja
3 kilograme višenj zmečkamo - lahko
jih pustimo tudi s peškami, vendar je bolje, če jih prej razkoščičimo. Dodamo 2
litra vode in eno vrečko limonine kisline. Pustimo čez noč. Naslednji dan
precedimo ter na tri litre soka dodamo 3 kilograme sladkorja ter pustimo, da
zavre.
Ko se shladi, sirup nalijemo v
steklenice.
Naj vam uspe!!!!
super izgleda!
OdgovoriIzbrišiHvala Mojca. Liker delam vsako leto, recept za sirup mi je pa nekaj novega. Bom poskusila, ker so višnje na domačem dvorišču ravno prav zrele, pa vseh ne morem sama pojesti. :-)
OdgovoriIzbrišiMojca tole zgleda super :). Pri nas nimamo višenj zato pa pacam z bezgom in meto, bezgom in jagodami ter z lipo in pomarančo :).
OdgovoriIzbriši