četrtek, 18. junij 2020

VIŠNJEV LIKER IN SIRUP

Namesto višnjeve marmelade bo letos višnjev liker in sirup....delala prvič....mislim, da se ni za bat, da ne bo ratal, ker je res enostavno.....


VIŠNJEV LIKER (3l kozarci....trgovina Teddy)

1,5 kg višenj (razkoščičimo)

1kg sladkorja

1 cimetova palčka

5 klinčkov

 1 l  žganja


Nalomimo cimetovo palčko. Višnje preberemo, temeljito operemo in odcedimo.   Pripravimo si večjo steklenico ali kozarec s širokim vratom, v katero po plasteh zlagamo višnje in sladkor. Med posamezne plasti razporedimo še nalomljeno cimetovo palčko in klinčke. Začnemo s plastjo višenj, ki jih prekrijemo s plastjo sladkorja in postopek ponavljamo tako dolgo, dokler ne napolnimo cele steklenice.
Na koncu vse skupaj zalijemo z žganjem. Steklenico tesno zapremo in postavimo za približno mesec dni na sončno mesto.
Po enem mesecu z višnjevim likerjem napolnimo manjše steklenice, katere do uporabe shranimo v temnem in hladnem prostoru.
 





Višnjev sirup

količina: 3-4 litre

3 kg višenj

2 litra vode

vrečka limonine kisline

3 kg sladkorja

3 kilograme višenj zmečkamo - lahko jih pustimo tudi s peškami, vendar je bolje, če jih prej razkoščičimo. Dodamo 2 litra vode in eno vrečko limonine kisline. Pustimo čez noč. Naslednji dan precedimo ter na tri litre soka dodamo 3 kilograme sladkorja ter pustimo, da zavre.

Ko se shladi, sirup nalijemo v steklenice.


 
Naj vam uspe!!!!

3 komentarji:

  1. Hvala Mojca. Liker delam vsako leto, recept za sirup mi je pa nekaj novega. Bom poskusila, ker so višnje na domačem dvorišču ravno prav zrele, pa vseh ne morem sama pojesti. :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mojca tole zgleda super :). Pri nas nimamo višenj zato pa pacam z bezgom in meto, bezgom in jagodami ter z lipo in pomarančo :).

    OdgovoriIzbriši

KVAČKANA ČIPKA

 V  Craft-alnici   (*356 izziv), bi rade videle blago, čipko ali filc na voščilnici.....Kvačka je itak že v roki  prilepljena čez cel dan, t...